Bajadera sa lešnicima i plazma keksom | Recept za bajaderu

Da krenemo sa namirnicama za ovaj recept.

  • oko 30 grama maslaca
  • 150 grama čokolade
  • 200 grama čokolade
  • 250 grama šećera
  • 2 i po decilitra vode
  • 300 grama lešnika
  • 500 grama mlevenog plazma keksa
  • 320 grama margarina
  • vanilin šećer.

Za početak naseckajte margarin u jednu šerpu i rastopite ga na laganoj temperaturi. Margarinu dodajte vodu i na kraju šećer. Kada su se maslac i šećer skroz istopili, šerpu stavite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
Ako ste kupili sirov lešnik onda ga stavite na jedan pleh i ispecite ga u rerni.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite lešnik nekih 10-15 minuta, dok ne dobije lepu braonkastu boju i lep miris.
Sada ovaj pečeni lešnik sameljite.

Sada krećemo sa miksanjem namirnica. Pripremite jednu veću posudu i u nju sipajte mleveni keks, nakon toga sipajte mleveni pečeni lešnik i promešajte kako bi se ove dve namirnice malo pomešale.

Sipajte u ovu smesu vanilin šećer i još malo promešajte, a nakon toga sipajte istopljeni maslac i šećer koji ste malo prohladili i dobro promešajte kako bi se masa jednako izmešala i sjedinila.
Podelite ovu smesu na tri dela, dve možete ostaviti u posudi a jednu odvojte posebno.

U jednoj šerpici istopite 150 grama čokolade za kuvanje i pomešajte je sa onom smesom koju ste odvojili.
Dobro umešajte otopljenu čokoladu sa smesom kako bi se ravnomerno rasporedila i lepo sjedinila.
Sada u tepsiju stavite nekoliko kapi ulja i razmažite to ulje ravnomerno po celoj tepsiji.

U nauljenu tepsiju sada stavite jednu trećinu mase, i to onu bez čokolade. Rasporedite je ravnomerno po celom dnu kako bi ste je lakše izravnali. Za ovo ravnanje možete koristiti ruku ili neku lopaticu koja Vam je pri ruci. Neko za ovaj deo koristi papir za pečenje pa sve slojeve priprema posebno, pa na taj način slojevi možda budu ujednačeni. Meni to nije bitno pa ovaj deo radim otprilike, a Vi možete i na onaj drugi način ako Vam je mnogo bitniji vizuelan efekat.

Sada u sredinu stavite deo sa istopljenom čokoladom, i ponovite isti proces ravnanja sloja.
I na kraju, ponovo još jedan sloj bez čokolade.
U šerpici istopite 200 grama čokolade sa maslacem i sa ovom glazurom prelijte bajadere. Poravnajte glazuru i Vaš kolač je skoro spreman.

Izvor:
Dobri Recepti