ĆUFTE U SOSU – Originalni recept – Samo za prave gurmane

Pripremite ovaj poznati i svugdje priznati specijalitet vrlo jednostavno. Ćufte u paradajz sosu su definitivno obrok na koji niko neće ostati ravnodušan. U kombinaciji sa paradajz sosom dobit ćete lijepi saft i plus će samo meso biti tako mekano i fino, definitivno preporuka.

𝐒𝐀𝐒𝐓𝐎𝐉𝐂𝐈 :
stari hljeb 3 – 4 kriške
mlijeko 50 ml
jaje 1 komad
mljeveno juneće meso 500 gr
začini : sol, paprika, biber, soda bikarbona, peršin, vegeta, šećer
luk 2 komada
prezla 50 gr
ulje 3 kašike
brašno
paradajz sos 300 ml

𝐑𝐄𝐂𝐄𝐏𝐓 :

  1. U jednu posudu izmrviti 3-4 kriške starog hljeba, preliti sa 50 ml mlijeka i gnječiti. Dodati 1 jaje i izmiješati. U istu smjesu dodati : 500 gr mljevenog junećeg mesa, 1 kašikicu paprike, malo sode bikarbone, biber ,1 kašikicu peršina, 2 sjeckana luka, 2 šake prezle, 3 kašike ulja i sve to dobro izmiješati. Miješajte bar 5 minuta i spremite u frižider 30 minuta ili do upotrebe.
  2. Nakon 30 minuta izvaditi smjesu i formirati kuglice, malo ih uvaljajte u brašno i propržite 10ak minuta. U istu tavu dodajte 2 kašike brašna i izmiješajte. Dodati 600 ml prokuhane vode i 300 ml paradajz sosa te pustite da se krčka 30 minuta, ili duže u zavisnosti od gustoće safta koju želite. Na pola dodati 1 kašikicu vegete i 1 kašikicu šećera.
  3. Spremite prilog i uživajte u najfinijim ćuftama ikada.

Izvor:
Kuhinja za 10