DOMAĆI DŽEM OD SMOKAVA BEZ KONZERVANSA KOJI SE SPREMI ZA 45 MINUTA

2KG SMOKVI-OCISCENIH
AKO SU SMOKVE SLATKE DOVOLJNO JE 350 GR SECERA DO 400GR
2 VANILIN SECERA
SOK OD 1 LIMUNA
I MALO KORE LIMUNOVE KOJU POSLE KUVANJA TREBA IZVADITI
DZEM SE KUVA OKO 45 MIN-ONA KOLICINA

UKOLIKO KUVATE VECU KOLICINU I U DUBLJOJ SERPI MOZDA CE BITI POTREBNO MALO DUZE ALI OVAJ DZEM SE NEKUVA DUGO..

PASTERIZACIJA DA BI SE DZEM ODRZAO TOKOM ZIME:
1 NACIN:
TEGLE SA DZEMOM KOJE SU ZATVORENE SA POKLOPCEM STAVITI U HLADNU RERNU TEK ONDA UKLJUCITITI NA 90 C I OSTAVITI 90 MINUTA POTOM UGASITI RERNU ALI NEOTVARATI OSTAVITI DO SUTRADAN DA SE I RERNA I TEGLE OHLADE..

2 NACIN:
VRUC DZEM SIPATI U TEGLE ODMAH ZATVORITI STERILNIM METALNIM POKLOPCEM I OKRENUTU TEGLU NATRASKE I OSTAVITI DO SUTRADAN TEGLU VRATITI U NORMALAN POLOZAJ I DRZATI U SPAJZU…

Izvor:
Bokina kuhinja