Fanuria – kruh koja ispunjava želju

Fanuria ili fanuropita je kruh koji se peče iz radosti, zbog lijepih stvari u životu onoga koji ga pravi i njegove porodice. U različitim dijelovima Makedonije postoji vjerovanje da kada blagosiljaju hljeb, vjernici zamišljaju želje, a kasnije im se ispunjavaju.  

O ovoj temi, više informacija o proslavi svetog Fanurija poslao nam je  arhimandrit Irinej, kome smo veoma zahvalni. On kaže: “Sveti Fanurij je mučenik iz prvih vekova hrišćanstva, kada su hrišćani bili proganjani i ubijani zbog svoje vere. Njegovo sećanje slavi se 27. avgusta (koji prema novom kalendaru pada na 9. septembar). O njegovom životu nema puno detalja, osim što se zna da je bio vojnik i da je patio zbog ispovijedi svoje vjere. Takođe je poznato da je njegova majka bila grešnica – nemilosrdno se odnosila prema siromašnima. Stoga se sveti Phanurius u trenutku svoje patnje molio Bogu – Bogu da pomogne svima onima koji će se moliti za spas njegove majke. Zbog toga se i čini fanuropita, kao prinos svecu, koji se nakon blagoslova daje vjernicima kao milostinja za spas duše majke svetog Fanurija.

Dakle, u crkvi svećenik blagosilja fanuriju i ona se nudi i distribuira s molitvom “Spasi je, Gospode, grešno majko svetog Fanurija i pomozi meni, grešnici.”

Shodno tome, fanuropita se ne nudi za ispunjenje želja, već s ovom posebnom molitvom. Budući da je ime Phanurius na grčkom vezano uz riječ “phanero”, što znači “najavljuje”, mnogi kada nude phanurius mole se svetom Phanuriusu da im nešto najavi, odnosno otkrije – to je obično izgubljeni predmet, ili slično. U svakom slučaju, s ovom pitom nisu povezane zamišljene želje. “Ako negdje u Makedoniji postoji takav običaj, on je na nivou” bake devete “, tj. Pogrešno shvaćene stvari.”

Sveti Fanuri se slavi 9. septembra, a narod vjeruje da to pomaže ispunjavanju želja ljudi. Tom prilikom vjernici umijese kolač od 9 sastojaka. Običaj je ovaj hljeb u obliku svijeće, zajedno s malo crnog vina, donijeti u crkvu i blagosloviti ga svećenik. Jednom kada se hljeb blagoslovi, lomi se rukama i dijeli se s dobrom mišlju ostalim vjernicima u crkvi, kod kuće, prijateljima i slično. Karakteristično je da se dok se kruh peče, osoba koja ga peče moli za prosperitet, sreću i mir u porodici, a zatim zamišlja želju.

Kao i kod mnogih drugih običaja, i narodna vjerovanja razlikuju se od poruka koje šalje crkva, pa kako ćete se odlučiti za proslavu ovog praznika, prepuštamo vama!

Isprobani recept za Fanuriju

Sastojci: 

 • 700 g brašna
 • 1 vrećica vanilin šećera
 • 100 g grožđica
 • 250 grama šećera
 • 1 šolja ulja
 • 1/2 kašike sode bikarbone
 • 1 kašika soli
 • 1 kvasac
 • mlake vode po potrebi.

Priprema:

 1. Sve sastojke zamijesite zajedno i oblikujte tortu.
 2. Pecite na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju.

Neka je zdrav i neka vam se ostvari želja!