11/04/2021

Humus od leblebije – Tri ukusa – Zdravo i ukusno – Hrono recept

Recept za odličan humus od leblebije, dovoljno je da napravite veću količinu osnovnog humusa, podelite na manje i u svaki ubacite povrće, začine ili arome koje volite.
Moj omiljeni je sa paradajzom, cveklom i ajvarom i naravno mirođijom..njega za malo da izazostavim, najomiljeniji mi je..
Uživajte u zdravoj, ukusnoj, domaćoj hrani..

Sastojci i priprema:

Osnovni recept:

  • 250 gr. pečene leblebije
  • 1 dcl. maslinovog ulja
  • 2 – 3čena belog luka (zavisi koliko volite da se oseti)
  • 1 kašičica belok luka u prahu
  • pola limuna
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • oko 1 dcl. vrele vode

Za druge ukuse:

  • 3 male šargarepe
  • pola glavice ljubičastog luka
  • 2 čeri paradajza, 1 običan paradajz (ili samo jedna vrsta koju imate)

Šargarepu ogulite, isecite na kolutove, luk i paradajz isecite na režnjeve.
Na tepsiju obloženu pek papirom u jedan kraj stavite šargarepu, pored luk, paradajz i neoguljen beli luk. Povrće ne treba da se izmeša. Posolite, poprskajte sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, potrebno je samo da omekša, ne sme da se osuši.

Leblebiju nalijte vrelom vodom, možete je prokuvati i odmah skloniti sa šporeta (nema potrebe da kuva, to važi samo sa prženu), ostaviti u toj vodi sve dok se povrće ne ispeče. Videćete da če još omekšati u vodi i samim tim lakše se samleti.

Kada je povrće gotovo izvadite ga iz rerne.

Leblebiju stavite u seckalicu (jaču) ili blender, nemojte napuniti posudu jer će se teže samleti, bolje mleti iz više puta.

Istisnite i beli luk pa uz dodavanje vrele vode (pomaže da se lakše samelje i dobije fina tekstura), meljite sve dok ne dobijete fin namaz.

Istresite u veću posudu, dodajte začine, ulje, beli luk u prahu, sok od limuna, dobro izmešajte (obavezno probajte ukus pa doterajte ako treba), podelite na tri dela. Jedan deo izmiksajte sa pečenom šargrepom, drugi sa pečenim lukom a treći sa pečenim paradajzom…
Čuvajte poklopljeno u frižideru, ako vam je puno stavite u manje posudice pa zamrznite.
Prijatno i uživajte u odličnom namazu.

Izvor: Serpica Recepti