Još jedan klasik preradjen u kolač u kojem smo za vikend uživali

Kora:

8 sitnijih ili 7 krupnijih belanaca
350 gr šećera
1 kašika sirćeta
Fil I i II:

7 ili 8 žumanaca
10 kašika šećera
7 punih kašika brašna
700 ml mleka
200 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr crne čokolade
7 do 10 kašika mlevenog pečenog lešnika

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreva na 120 stepeni.

Belanca mutiti 10 minuta uz dodavanje šećera.

Testirate da li se šećer otopito tako što kašičicu umoćite u belanca, pa pipnete prstom i ako nema granula šećera belanca su umućena, ako ih osetite pod prstima nastavite da mutite.

Dodati na kraju sirće i kratko umutiti sve.

Masu za koru staviti u pleh 35 x 25 cm koji ste obložili papirom za pečenje i ovo bi trebali uraditi pre početka mućenja belanaca, kako belanca ne bi čekala da namestite papir.

Kada stavite belanca u pleh rasporedjujete tako što sve gurate na dole i u stranu, kako se ne bi pravili džepovi vazduha.

Staviti da se suši na 120 stepeni sat vremena i onda na 100 stepeni još sat ipo.

Dok se kora suši pravimo fil.

Razmutiti žumanca sa šećerom i brašnom uz dodatak 200 ml mleka.

Ostatak mleka staviti na vatru da provri i pre nego što provri zakuvati.

Mešati dok se ne zgusne, ako vam se pojave grudvice umutiti mikserom.

Skinuti sa vatre, preko staviti prijanjajuću foliju, ako nemate može i čista kesa i ostaviti da se hladi.

Kora i fil će se ohladiti otprilike u isto vreme.

Koru pažljivo vadite iz pleha prvo na neku dasku pa onda polako skidajte papir.

Pipavo je i kora je krta, posebno odgore.

Kada prenesete na tacnu malo stisnite odgore, ako ima naduvanih delova kako bi se zalepili za koru, oni su baš osušeni, pa da vam se ne podižu kada budete mazali fil.

Otopiti čokoladu i ostaviti da se prohladi. Samleti lešnike.

Za fil kada se ohladio umutiti sobne temperature maslac sa šećerom u prahu.

Umutiti i puding od žumanaca.

Dodavati puding od žumanaca maslacu i šećeru u nekoliko puta i sve mutiti zajedno.

Podeliti na dva dela pa u jedan dodati čokoladu i umutiti, a u drugi lešnik i izmešati.

Na koru filovati prvo čvršći fil, koji procenite da je.

Na kolač na kraju staviti šlag i ostaviti da se dobro ohladi.

Detalje pogledajte u videu:

Izvor:DomaćiRecepti