Kajmačnica – nježna, sočna i veoma ukusna

Kajmačnica, pita koja se tradicionalno sprema širom BiH. Mnogo je recepata za ovu pitu, svaka domaćica joj da neki svoj pečat, pa se i tekstura i okus mijenjaju. Ono što je bitno za ovu vrstu pite je da bude nježna, pahuljasta, da se topi u ustima poput kajmaka. Ova je spremljena na način na koji ju sprema moja majka i kako je spremala njena majka prije, i meni je najdraža. Nadam se da će se i vama svidjeti 🙂 Ja sam danas koristila gotove jufke a možete razviti i domaće ako želite.
Potrebno je
5- 6 listova jufke za pitu
2 jaja, velika
100 gr šećera ( 50 za bjelanca, 50 za žumanca)
500 ml mlijeka
50 gr šećera
80 gr griza
3 velike kašike kajmaka, ili rjeđe kisele pavlake
1 kašika putera
vanilija ekstrakt ili šećer
Za agdu
1 velika šolja šećera
1 velika šolja vode
vanilija
još je potrebno oko 40 gr putera za posipanje jufki ( ukupno za cijeli kolač 50 gr)
Tepsija prečnika 28 cm. Peče se na 180 C 25 min

Izvor: Arijeva kuhinja