Kako da pravilno istopite čokoladu

Kao sastav ili preliv za kolačiće, kao glazura za tortu ili, jednostavno samo kao ukras Vaših kulinarskih dostignuća, čokolada je nezamenjivi sastojak svake dobre poslastice. Ipak, njeno topljenje ponekada može predstavljati problem čak i vrsnim domaćicama. Ukoliko ste se ikada našIi u situaciji da Vam čokolada prilikom topljenja zagori, probajte se pridržavati narednih nekoliko pravila.

Prilikom topljenja čokolade, vatra mora biti tiha, a čokolada nipošto ne sme doći u dodir sa vlažnošću. To su osnovna dva pravila da biste dobili savršeno glatku i potpuno iskorišćenu čokoladnu tekućinu, koja nije zagorela.

Samim tim, posude koje koristite prilikom topljenja čokolade moraju biti potpuno suve i čiste. Još jedno važno pravilo je da se čokolada uvek topi u otklopljenoj posudi, jer zbog kondenzacije na poklopcu voda može upasti unutra i čokolada može lako da zagori.

Postoje pravila čak i za vrste čokolada koje topite. Pa tako, ukoliko topite tamnu čokoladu, to nikako ne biste smeli činiti na temperaturi iznad 50 stepeni celzijusovih. Za mlečnu ili belu čokoladu, čak, temperatura ne sme prelaziti 45 stepeni celzijusovih.


Kako biste dobili savršeno istopljenu poslasticu, osim navedenih pravila, najbolje bi bilo da je topite na pari. Ovu tehniku su primenjivale čak i naše bake, a pokazala se, zaista, najdelotvornijom. Nad posudu sa vrelom vodom stavite činiju u koju ste ubacili omiljenu čokoladu. Vodite, pritom, računa da činija ne dodiruje vodu. Za to vreme čokoladu mešajte drvenom varjačom, kako bi se ravnomerno otopila.
Ukoliko ste pobornik spremanja poslastica na brži način i nemate vremena za topljenje na pari, čokolada se može otopiti i u običnoj ili mikrotalasnoj pećnici. U ovom slučaju, podrazumeva se da temperatura treba biti niža i vreme topljenja kraće. Takođe, činija u kojoj topite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici bi trebala biti staklena, jer će podjednako rasporediti toplotu, što je važno za topljenje.


U tako otopljenu čokoladu možete umakati sveže ili sušeno voće, orašaste plodove i uz hlađenje hlađenje dobiti ukusne slatkiše. Ako joj dodate maslac, možete je upotrebiti kao glazuru torti i kolača, kao desertni umak…


Otopljenoj čokoladi možete dodati slatku pavlaku i dobiti glatku kremu, koju hladite u hladnjaku oko sat vremena, a zatim mikserom mešate dok ne dobijete bogatu kremu koju možete upotrebiti za punjenje čokoladnih biskvita.


Čokolada se može upotrijebiti i kao topli desert u obliku pudinga, čokoladnih palačinki, raviola, souffléa ili kao topli napitak.


Uz ova mala kulinarska pravila, budite sigurni da će Vaša glazura od čokolade uvek biti uskusna, glatka i bez neželjenih zagorelih i gokih delova. Prijatno!