Kiseli krastavci 🥒u tegli za zimu bez konzervansa. Najlepši ukus, ostanu čvrsti do sledeće sezone

Krastavce operite prvo u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljajte da se skinu sve nečistoće. Zatim operite još jednom uz dodatak sada bikarbone (1-2 kašike), ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta pa ih isperite.
Koritim tegle od 720 ml. u jednu teglu stane oko 400 gr. krastavaca.
Prvo složim krupnije uzdužno pa one malo sitnije, slobodno ih ugurajte koliko može i slobodno pritisnite.

Za 7 kg. krastavaca je potrebno:

  • 3 litre vode
  • 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo njega stavite više)
  • 120 gr. soli
  • 200 – 220 gr. šećera (neko voli slađe krastavce pa slobodno korigujte po vašem ukusu.)
    začini
  • veza mirođije (može i sušena)
  • pola veze peršunovog ili celerovog lišća
  • 15 gr. slačice (rasporediti u svaku teglu po malo)
  • zrna bibera (koliko želite)
  • možete staviti lovorov list (ja ga nikad ne stavljam)

Izvor: Serpica Recepti