Kuharica otkriva zbog čega luk nikako ne treba držati u frižideru: Domaćice često prave kardinalnu grešku

Profesionalna kuharica otkriva zbog čega luk ne treba čuvati u frižideru i kako da što duže traje.

Većina domaćica luk čuva u frižideru misleći da će tako produžiti rok trajanja istog i da je tamo najbezbjednije čuvati ga, međutim, kuharica Kristen Farmer objasnila je zbog čega to nije tačno.

– Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju – objašnjava kuharica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promjene teksture luka, pa on postaje gnjecav, piše Mgazin Novosti.

Najbolje je čuvati ga u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazduh, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suho mjesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.

Postoji još jedna česta greška. Nakon kuhanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.

Izvor:(novi.ba)