Najbolji recept za ljutenicu

Sastojci:

3 kg paprika
2 kg paradajza
2 manje glavice belog luka
4-5 manjih ljutih paprika
1 veza svežeg peršuna
1 kafena kašika šećera
150 ml ulja
1,5 supena kašika sirćeta
so (po ukusu)

Priprema:

Ispeći paprike. Paradajz staviti u ključalu vodu dok se ljuska ne počne odvajati, pa ga vaditi u vanglu. Oguliti paprike i iseckati ih na kockice i staviti ih u činiju. Očišćeni paradajz takođe iseći na kocke. Iseći ljute paprike i izblendirati. Izgnječiti beli luk. Sipati ulje u šerpu, pa kad se zagreje dodati paprike i pržiti ih 5 minuta, pa nakon toga dodati paradajz i ljute papričice. Dodati polovinu glavice belog luka i kašičicu šećera. Sve dobroi pomešati i kuvati na umerenoj temperaturi, pa nakon 20 minuta dodati drugu polovinu belog luka. Konstantno mešati. Kada ljutenica dobije gustinu, dodati peršun. Na samom kraju dodati 1,5 supenu kašiku sirćeta i posoliti po ukusu. Vruću ljutenicu sipati u zagrejane tegle.

Izvor:
Bokina kuhinja