Markiza kolač

Sastojci:

6 jaja
10 kašika šećera
200 gr čokolade
125 gr maslaca
2 pakovanja piškota
mleko za umakanje piškota

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri ).

Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu.

Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje.

Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

markiza

Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala.

Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.

Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini.

Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo.

U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu.

Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko.

Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Odgore može šlag ili po želji.

Prijatno.