Marmelada od šipka

Sastojci:
8 kg. šipke
5 kg. šećer

Uklonite crne kapice s opranih šipki, ostavite ih nekoliko dana na čaršafu da omekšaju (trunu).Nakon što dobro omekša, stavite u veliku šerpu, prelijte vodom i kuhajte dok dobro ne omekša. Predložite ih putem štampe.

Ne bacajte ostatak pasiranih šipki, vratite ih u lonac i ponovo zalijte vodom, pustite da opet proključa, ali pazite da se ne opečete. Ovim postupkom temeljito zgnječite sve što je lijepo u baru. Opet zgnječite i pomognite si toplom vodom da se dobro zgnječi.

Procijedite sav sok koji ste ponovo dobili preko preše, a zatim kroz gazu.Stavite iscijeđeni sok u lonac i kuhajte dok ga neprestano jurite da vas ne opeče, to se ne smije dogoditi. Prokuhajte sok kad dostigne polovinu ukupne količine, dodajte šećer i nastavite kuhati i nastavite juriti. Provjerite gustinu stavljanjem na poslužavnik s marmeladom, pa kad žlicom prolazite kroz ohlađenu marmeladu, ako je napravljena kako mi kažemo – “Pat” – marmelada je gotova.

Da još jednom napomenem, ne smijete dopustiti da vas marmelada opeče, što znači da je nećete ostaviti nakon što je stavite kuhati.
Ukupna količina soka je oko 14 litara. na koju se stavi 5 kg. šećera i marmelade dobit ćete oko 10 kg.
Siguran sam da znaju puno o tome da su na kraju, kad su naše majke mislile da je marmelada spremna, u lonac stavili zagrijane klešta (vrući žar), stavili u lonac, kad se prestalo stvrdnjavati, izvadili ga i uklonili marmeladu. , spremno je. Uvijene klešta postavljene su zbog posebnog ukusa koji dobiva marmelada. Kada radim ovakvu marmeladu, trudim se da bude upravo takva.