Paradajz u tegli za zimu – vrlo ukusno!

Paradajz u zimskoj tegli ima sasvim poseban ukus, ko ga je probao zna. Kao i bilo koji drugi zimski recept, počevši od paprike na 100 načina, ruskih salata i kiselih krastavaca, paradajz u salamuri je obavezan na našem zimskom meniju. Prvi recept koji ćemo vam predstaviti je recept naše drage čitateljice Elene Angelevske.

RECEPT 1

POTREBNI SASTOJCI:

3 kg paradajz
1 litra vinskog sirćeta
1 litar vode
80 g šećera
80 g soli
crnog bibera u
belom luku, peršunu i ulje za tegle

POSTUPAK:

Paradajz se opere i iseče na kolutiće ili polovice, posoli i ostavi da stoji 2-3 sata.

U lonac stavite 1 litru vinskog octa, 1 litru vode, 80 g šećera, 80 g soli i crni biber, a zatim stavite na vatru da proključa.

Stavite paradajz u ovu sol da vrije 5 minuta, a zatim ga rešetkastom žlicom izvadite i složite u tegle.

Stavite nasjeckani češnjak i peršin između paradajza.

Kad se staklenke napune, dodajte ulje i dobro zatvorite poklopcem. Za ovu dozu soli potrebna su vam tri kilograma paradajzna.

RECEPT 2

POTREBNI SASTOJCI:

Oko 3,5 kg paradajz
1,2 litre vode
500 ml sirćeta
40 g + za soljenje kad se reže
40 g šećera
Za u teglu beli luk i peršin i ulje

POSTUPAK:

Paradajz se operu, oljušte, iseku na kolutiće, posole i ostave 5-6 sati. Zatim procijediti, pa staviti 5-6 minuta da prokuha u salamuri vode, sirćeta, soli i šećera.

Dobro ih procijedite, pa složite u tegle s paradajz, bijelim lukom i peršunom i na kraju dodajte ulje. Dobro zatvara i drži hladnim.

RECEPT 3

POTREBNI SASTOJCI:

1 kg paradajz
4-5 čena belog luka
½ svežanj peršuna
1 kašika soli
2 kašike šećera
6 kašika sirćeta

POSTUPAK:

Paradajz se operu, iseku i samelju, zatim se nakon nekoliko sati procijede i poprže, a zatim se vreli poredaju u tegle u koje smo prethodno stavili začine.

Ovdje na 1 kg paradajz idite 4-5 režnja češnjaka, 1/2 svežnja peršina, 1 žlica soli, 2 kašike šećera i 6 kašika octa. Teglu toplo zatvorite i okrenite da usisa.