Pita od jabuka- veoma sočna i ukusna a ekonomična

Lijep pozdrav dragi moji, nadam se da ste mi svi zdravi, sretni i zadovoljni zajedno sa onima koje najviše volite 💗 Danas spremamo staru, dobru pitu od jabuka. Recept koji se godinama prenosi bez nekih posebnih izmjena i upravo takav je savršen, jer ovdje namate puno toga da dodate ili oduzmete. Sam okus pite varira u zavisnosti od okusa samih jabuka, tako da može biti kiselkastija ili slađa bez obzira na količinu šećera u agdi. Ako volite jufke možete da pospete sjeckanim orasima prije nego je savijete ili da u fil dodate grožđica. Ja je volim ovakvu bez ikakvih dodataka. Ja u agdu dodam i sok od jabuka, tako mi pita ima još ljepši okus a zbog pektina iz jabuka proces kristalizacije šećera se uspori. Ako ne želite da koristite sok dodajte samo vodu i par kriški limuna. U agdu možete dodati i vanilin šećer, ja sam dodala 2 vrećice ali sam taj dio zaboravila snimiti 🙂 Što se masnoće tiče, možete staviti samo puter, samo ulje ili mješavinu, ja sam pomiješala puter i ulje. Ako su jufke tanke smanjite količinu ulja i putera, biće dovoljno 50 gr putera i 50 ml ulja, ako su deblje jufke onda koristite 100 gr putera i 100 ml ulja. Pecite je 25 do 30 minuta u zavisnosti od vaše rerne, 5 minuta pred kraj pečenja spustite je na dno rerne da i odozdo lijepo porumeni. Pita je hrskava kad je tek ispečete, nakon nekih sat i po upije svu agdu i postane mekša a nakon neka 4 sata sva bude mekana . Veoma je ukusna a jednostavna za pripremu, nadam se da će vam se svidjeti 🙂
Potrebno je:
1.5 kg jabuka
2 kašike putera
2 kašike šećera
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika vanilija ekstrakta ili 2 vanilin šećera
500 gr jufki za pitu ili baklavu,( birajte tanke jufke)
Za agdu
2 velike šolje šećera , (450 gr), količina šećera može da se smanjuje- ako su jabuke skroz slatke možete staviti i 350 do 400 gr a ako su kiselkaste možda trebate dodati još 50 gr u zavisnosti od toga kakvu pitu volite.
1 velika šolja vode
malo manje od 1 velike šolje soka od jabuka ( koji smo dobili kad smo iscijedili jabuke)
ukupna količina tečnosti je 400 ml
Za posipanje jufki
100 gr putera
100 ml ulja
moja tepsija je 23×35 cm , bilo koja sličnih dimenzija će biti dobra

Izvor: Arijeva kuhinja