23/01/2021

Pita sa pečurkama i krompirom

Sastojci

 8 osoba

2-3 struka praziluka
3 velika bela krompira
600 g pečuraka
1/2 male kašičice iseckane majčine dušice
50 ml belog vina
1 kašika začina koji koristite
2 čena pasiranog belog luka
ulje za prženje i ulje i kisela voda za premazivanje kora
500 g kora za pitu
dosta bibera, so

Priprema

U veći tiganj sipati ulje,zagrejati ga na osrednjoj temperaturi. Praziluk dobro oprati,preseći na pola, oprati ga još pod mlazom hladne vode. Sitno iseckati beli i svetlozeleni deo ( ja tamno zeleni deo sačuvam za neko varivo) i pržiti dok vam praziluk ne omekša.

Krompir oljuštiti, iseći na kockice i dodati praziluku,pržiti oko  5 minuta, povremeno mešajući.Dodati,prethodno očišćene pečurke, ja sam koristila bebi portabello, one su mi mesnatije, i pržiti ih dok vam sva voda ne uvri ( mada ove pečurke nemaju puno vode u sebi),povremeno mešajući.

Dodati belo vino i sa varjačom izgrebati dno da rastopite ukuse koji su na dnu tiganja, dodati majčinu dušicu,začin,beli luk,biber i so ( ako je potrebno) i ukuvati dok vino ne ispari.Оstaviti na stranu da se prohladi.

Svaku koru za pitu premazati sa kuhinjskom četkicom, mešavinom kisele vode i ulja,staviti tri kore jednu na drugu i četvrtinu smese sipati po dužini kore, uviti u rolat.Od ove smese trebate dobiti 4 rolata, u mom pakovanju kora imam 12 kora.

Rolate staviti na pleh, koji ste postavili sa papirom za pečenje,peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok vam kore ne porumene, po vašem ukusu.Pečenu pitu ostaviti da se prohladi. Ja je ne pokrivam ni sa čim, jer volim da je hrskava, vi uradite kako vi volite.

Pitu poslužiti sa hladnim jogurtom ili hladnim pivom ili belim vinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.