Pitice sa sirom i spanaćem

Sastojci:

500 gr tankih kora za pite
300-400 gr sitnog sira
200 gr svežeg spanaća
180 gr ( jedna čaša ) kiselog mleka
1 jaje
1 kašičica soli ( ili po ukusu )
100 ml ulja

Priprema:

U jednu šerpu sipati vodu i staviti na vatru da provri.

Listove spanaća oprati pa kada voda provri spustiti spanać i kuvati ga 2-3 minuta. Procediti, oprati hladnom vodom i iseckati.

Uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni.

Podeliti kore na dva jednaka dela.

U jednu manju posudicu staviti jaje i umutiti ga.

U drugu, veću posudu staviti sir, spanać, kiselo mleko, so i promešati.

Usuti zatim jaje, ali ostaviti malo u toj posudici, koliko da premažete rolate na kraju. To je nekoliko umakanja četkicom.

Prvo staviti dve kore i poprskati sa malo ulja.

Svuda po malo na koru staviti fila.

Prebaciti treću koru i ponoviti postupak.

Kada ostanete na dve zadnje kore od te polovine kora koje ste odvojili uviti rolat.

Uvijate od uže strane kora.

Pomerite rolat, stavite one dve kore i onda uvijete sve zajedno.

Stavite u podmazan pleh i premažete uljem.

Ponovite postupak i sa drugom polovinom kora.

Premažte oba rolata sa ono malo jaja što ste ostavili i po želji pospete morskom solju ili susamom.

Stavite da se peče oko 30 minuta smanjivši temperaturu pečenja na 200 kada ubacite pleh u rernu.

Pečene pitice po vadjenju iz rerne poprskate sa dve šake vode i pokrijete krpom.

Mogu da se služe i tople i hladne, preukusne su.

Prijatno.