Posna pita sa prazilukom

Sastojci

 4 osobe

  • 500 g praziluka
  • 1 osrednja šargarepa
  • 150 g pirinča ili kinoe
  • po ukusu soli i bibera
  • 100 ml mineralne vode
  • 100 ml ulja, 75 ml za prženje 25 ml za poprskati kore
  • 500 g kora za pitu

    Priprema

    1. U šerpicu staviti opran pirinač sa malo soli, naliti vodom i kuvati, dok se pirinač ne skuva, ali nemojte da vam bude prekuvan.

      Ako imate braon quinoa, skuvati nju umesto pirinča.

      Procediti i ostaviti pirinač ili quinoa na stranu, prethodno rastresti viljuškom.

    2. U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja.

      Praziluk očistiti i oprati pa ga iseći na pola, moji su bili ogromni, sekla sam ih na 4 dela, pa ih iseći na što tanje snitice, staviti u tiganj i pržiti ih na tiho, kada su se malo propržili, dodati jednu narendanu šargarepu i nju propržiti zajedno sa prazilukom.

      Dodati soli i bibera po ukusu, ako želite umesto soli možete dodati  kašičicu vegete, sve dobro promešati.

      Dodati skuvani pirinač i sjediniti sa prazilukom.

    3. Staviti jednu koru ( moje su kore malo deblje, ne one potpuno tanke),poprskati ih sa kiselom vodom i uljem pa razbacati fil svuda po kori onda staviti i drugu koru preko,poprskati je sa smesom od kisele vode i ulja i isto uraditi sa filom i tako uraditi i sa trećom korom.

      Uviti ih u rolat, pa ih stavite u pleh, koji ste špostavili sa papirom za pečenje.Ostavite malo razmaka između rolata, da vam se fino ispeku.

      U mom pakovanju ima 12 kora, dobila sam 4 rolata.

      Gledajte da rasporedite fil da imate dovoljno za svih 12 kora.

    4. Kore premazati smesom od ulja i kisele vode.Posuti po želji sa susamom.

      Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko pola sata ili dok vam fino ne porumeni.