Sastojci i priprema:
– 1.5 kg. do 2 kg. narandži
– 4 veća limuna
– 800 gr. šećera
– 3 kesice limuntusa
– 5 litara vode
Voće prvo natopiti u mlakoj vodi u koju smo dodali soda bikarbonu i so. Ostaviti tako da stoji najduze 2 sata, zatim voće oprati pod mlazom vode i iseći na manje komade. Ako u narandži i limunu imaju košpice, izvaditi ih da ne smetaju tokom mlevenja.
Iseckano voće staviti u lonac i naliti sa 2 litre vode. Staviti da kuva sve dok ne proključa i tada skloniti sa šporeta.
Sada je potrebno sve izmiksati da se stvori kašasta masa, ja sam to uradila sa štapmnim mikserom tamo mi je najbrže, a vi možete i u blenderu ili seckalici..
U izmiksane narandže i limun dodati šećer i limuntus naliti ostatak vode i ostaviti da prenoći ili ako ste to radili ujutru, procedite sok pred veče, znači bar osam sati da stoji.
Kada je došlo vreme da se procedi uzeti veliku cediljku, ako imate samo onu sa velikim rupicama trebaće vam i jedna gaza (ja je kupujem u apoteci). Sve dobro procediti i naliti u čiste flaše. Zatvoriti odgovarajućim čepom i držati u frižideru.
Ako mislite da ga nećete popiti u roku od desetak dana sipajte jedan deo u plastične flaše i držite u zamrzivaču.
Ja baš ne bih dodavala i konzervans, ali ako baš morate stavite vrlo malo, manje od pola kesice, promešajte i sipajte u flaše.
Čuvajte u tom slučaju na hladnom i tamnom mestu.
Detalje pripreme pogledajte u videu:
Izvor:SerpicaRecepti