Riza sa piletinom

cao svima,danas jedna klasika a to je riza sa piletinom. ima dosta nacina pripreme a ovo je jedna od mojih.
kolicinu rize prilagodjavate tepsiji a tepsiju broju osoba. to jest ja sam uzela tepsiju 36 za vise od 4 osobe. ja rizu nikad ne vagam vec istresem tek onoliko da prekrije dno tepsije,otprilike za oko debljine jedan tanji prst🙂to je negdje oko 250-300gr na tepsiju br 36.
povrce dodajite po zelji i ukusu ali luk i mrkva su uvijek glavna osnova,oni rizi daju na slasti i ukusu.takodje celer bilo da je u stabljiki ili korijenu je kod mene neizostavan.ostall sve radite po vasoj zelji. Savjet kad pecete rizu: nikad ne dozvolite da vam sva voda uvri a da riza nije pecena pa da tek onda dosipate jos vode,vec kada voda do pola savri i stvori se saft tada dolijte jos vode nek se sa tim saftom sjedini,samo tako ce te dobiti onu finu lepljivu rizu a ne suhu i raspitu-osim ako vi tako volite da bude😊 nadam se da ce vam ovaj opis pomoci u pripremi iste.
ostanite mi dobro i zdravo do sledeceg videa❤
sastojci koje sam ja upotrijebila na tepsiju br36
1 manje pile
oko 300gr rize
1 glavica luka
jedna veca mrkva
1 struk celera
pola zute paprike(moze i zelena i crvena)
malo susenog persuna
suhi zacin 4 kasikice
malo bibera
aleva paprika 1 kasikica
ulje koristim samo ako nije domace pile. odnosno odhranjeno na zitu.ono je fino,zuto i dovoljno masno.

Izvor:
na Samirin način