11/04/2021

Rolnice sa sirom – kiselo testo

Sastojci:

400 ml
1 kašika šećera
10 gr suvog kvasca
2 cela jaja
100 gr otopljenog margarina ili maslaca
1 kašika soli
1 kašičica sirćeta
900 gr mekog brašna
500 gr sitnog sira
Priprema:

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje. Odmah ga prelijemo kašikom mleka, a u preostlao toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac i sirće pa opet dobro izmešati.

Dodajemo još malo brašna i so i mešamo.

Kada smo sve dobro izmešali dodajemo ostatak brašna i mesimo testo.

Umesiti testo koje je glatko, bez grudvica i mekano, pa ga pouljiti.

Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

Zaokružiti ga, pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama.

rolnice sa sirom

Podeliti testo na 6 delova, pa oblikovati loptice koje ostavite pokrivene krpom da odstoje 10 minuta. Svaku lopticu oklagijom razvući u pravougaonik širine užeg dela tepsije od rerne i dužine nekih 15cm odokativno.

Celom dužinom staviti sir. Od ovih 500 gr biće vam sasvim dovoljno da napunite rolnice i da one budu sočne, sa dosta nadeva.

Stavit sir celom dužinom pa gornji deo testa izreckate nožem, povučete crtice i uvijete testo u rolnicu.

Stavite u podmazan pleh. Ponoviti postupak još 5 puta.

Pomešati mleko i žumance i premazati rolnice.

Ostaviti pokrivene da stoje 30 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni ( za to vreme rolnice još uvek stoje ).

Kada se rerna zagrejala staviti ih da se peku dok ne porumene, a to je nekih 20 do 25 minuta zavisno od rerne.

Prijatno!