SASTOJCI:

1 srednja glavica kupusa
1 kašika soli
5 kašika ulja
1 manji crni luk, sitno iseckan
100 g dimljene slanine, iseckane na kockice
400 g mlevenog mesa
1 kašičica soli
3/4 kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
1/2 paradajza, iseckana na kockice
70 g pirinča, prethodno opranog

3-4 kašike ulja
1/2 paradajza, iseckana na kockice
3 lista lorbera
voda

i još:
malo vode
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike

Iseći i izvaditi koren kupusa.
Kad voda u dubokoj šerpi proključa, dodati so i glavicu kupusa. Kad proključa, kuvati 10 minuta. Izvaditi kupus iz šerpe i ostaviti da se ohladi.
Propržiti luk na ulju.
Dodati slaninu i malo propržiti.
Dodati mleveno meso i opet malo propržiti.
Dodati polovinu paradajza, pirinač i začine.
Sve lepo promešati i propržiti pa ostaviti sa strane da se ohladi.
Pažljivo odvojiti listove kupusa. Stanjiti zadebljale delove korena sa svakog lista radi lakšeg uvijanja sarme.
Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila. List prvo preklopiti pa uviti u sarmicu kao na videu. Ušuškati ivice lista u sarmicu. Na taj način ćete zatvoriti sarmu i fil neće ispadati.
Ako je list kupusa pukao, staviti još jedan puknuti list preko i tako uviti sarmu sa dva lista.
Staviti malo ulja na dno šerpe kao i višak kupusa i listove koji su mnogo popucali i pocepali se. Ređati sarmice jednu do druge, ne ostavljajući prostor između da se ne bi pomerale.
Idealno bi bilo da je šerpa široka pa da sve sarme mogu da stanu u prvi red.
Naliti vodu jedan prst iznad sarmica, dodati drugu polovinu paradajza i lovorov list.
Kuvati na srednjoj temperaturi oko 35 minuta. Po potrebi dodati malo vode i povremeno promradati šerpu da se kupus ne zalepi za dno.
U malo vode dodati brašno i alevu papriku pa dobro promešati.
Preliti preko sarmica, promrdati malo šerpu da se zaprška ravnomerno rasporedi pa kuvati još desetak minuta.

Izvor:
Neodoljivi Ukusi