Selsko meso

Selsko meso priprema se na vise nacina,sa vise ili manje vrsta mesa i povrca,svako selsko meso je ukusno na svoj nacin.Pre nekoliko dana gledala sam na TV kako u jednom renomiranom hotelu pripremaju Kumanovsko selsko meso kao Makedonsko tradicionalno jelo.Dopao mi se recept pa sam odlucila da ovim jelom sa prijateljima na selu proslavimo godisnjicu braka.Po receptu jelo su spremili przenjem u serpi na ringli a mi smo posle przenja jelo malo pekli  i u rerni.Sto reci osim IZVRSNO !!!!!

Sastojci 8 osoba
sastojke su za 4 osobe-ja sam spremala duplu meru
2 -3 straka praziluk zavisno od velicine
10 kom. suve paprike
800gr svinsko file
250gr dimljene slanine
200gr marinirani sampinjoni {ja sam stavila sveze}
50gr suseni paradajz
250ml belo vino
suvi zacin,sol,biber,persunov list svezi
ulje,maslac

Priprema

  1. 1.U serpicu sa malo ulja stavimo seckani praziluk  da se proprzi,dodamo seckane suve paprike i przimo jos malo,dodamo na kocke iseceno meso i przimo dok meso pobeli oko 15 min,dodamo slaninu i przimo neprestano mesajuci jos 10tak minuta,zalijemo belim vinom i ostavimo da krcka oko 30 min.
  2. 2.U drugu posudu na vatri stavimo ulje i malo putera,dodamo isecene sampinjone i przimo dok ispari voda koju puste a zatim dodamo suseni paradajz koji smo prethodno stavili da stoji u ulju ili nabaviti suseni paradajz u ulju.
  3. 3.Dodamo proprzene sampinjone i paradajz u serpicu sa mesom i mesamo da se sastojci sjedine.Dodamo suvi zacin-vegetu,crni biber i sitno seckani persun.Dinstamo jos kratko i to je to.
  4. 4.Za moj ukus meso je mekanije i ukusnije kad se malo zapece pa sam dodala casu vode ,  prebacila jelo u  tavu i stavila u rernu da se pece oko 30min na 180c.
  5. 5.servirano uz obareni krompir

Posluživanje

Prilog je po vasoj zelji,sluzi se uz svezu salatu ili tursiju,pa  uz casu piva ili vina… zdravi i veseli bili !!!!! Dobar apetit !!!