Sočan kolač sa orasima ili kako u mojoj svesci piše ,,Lažna baklava”

Pravi jesenji kolač. Ništa lepše od mirisa koji se širi po kući, malo je hladnije pa nam prija i toplina rerne…Zasladite se i vi ovih dana sočnim, orah kockama.

Sastojci i priprema:
Prvo pripremam sirup.
Kuvati od tačke ključanja 5 minuta i ostaviti da se prohladi.
Merim čašom od 200 ml.

  • 600 ml. vode
  • 1 čaša šećera
  • 3 – 4 koluta limuna (može i više)

Za kolač (testo) predhodno uključite rernu na 200 stepeni i podmazite (uljem i brašnom tepsiju) dimenzije
20×30 ili približno, može i veća. Kolač će biti niži, brže će se ispeći.

Za testo:

  • 5 jaja
  • 1 čaša šećera (po receptu ide više, smanjila sam na jednu čašu ali slobodno možete još malo smanjiti)
  • 1 čaša mleka
  • pola čaše ulja
  • 2 čaše mlevenih oraha
  • 1 čaša pšeničnog griza
  • 2 čaše brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Umutite jaja sa šećerom pa umešajte sve ostale sastojke. Pecite oko 35 minuta, možda i malo duže. Vreo kolač prelijte prohladjenim sirupom, odozgo možete posuti mlevenim orasima. Ostavite da upije i uživajte u ukusnom kolaču. Ako volite sočnije napravite više sirupa.

Izvor:
Serpica Recepti