STARINSKA LENJA PITA S JABUKAMA: Najbolji kolač svih vremena, uspeva čak i neiskusnim domaćicam

Sastojci:

2 jajeta
1 jogurtna čaša jogurta (ili mleka)
1 kesica vanil šećera
pola čaše ulja
2 ipo čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
naribana korica jednog limuna

Za fil je potrebno:
1 kg jabuka cimet + 3-4 kašike šećera

Najpre oljuštite i narendajte jabuke pa ih izdinstajte zajedno sa šećerom i cimetom kako bi se oslobdili viška vode. Dok se jabuke krčkaju umutite jaja sa šećeromi vanil šećerom pa dodajte jogurt,ulje, brašno i prašak za pecivo. Izmutite mikserom smesu pa dodajte narendanu koricu jednog limuna. NPre nego što narendate limun je potrebno dobro oprati i obrisati suvom krpom.

Nauljite pleh veličine 34×21 odnosno pleh srednje veličine. Pospite ga sa malo brašna i protresite. Sipajte najpre polovinu smese i ubacite u već zagrejanu rernu pa pecite desetak minuta na 180 C. Nakon toga izvadite koru pa na nju sipajte izdinstane jabuke koje su se prohladile. Jabuke izravnajte špatulom pa preko njih izlijte drugu polovinu fila. Poravnajte sve špatulom i vratite u rernu pa pecite dok pita lepo ne porumeni. Mislim da će biti dovoljno još dvadesetak minuta, maksimalno pola sata.

Detaljnu pripremu možete pogledati u video receptu.

Izvor:uradisamaideje