Fil:

375gr maslaca
250 gr šećera u prahu
16 žumanaca
300 gr čokolade
Kore:

16 belanaca
16 kašika šećera
8 kašika fila
300 gr mlevenih oraha
Glazura

100 gr čokolade
2 kašike ulja

Priprema:

Sastojke za fil sam prve napisala jer se fil prvi i pravi.

Penasto ulupati omekšali maslac sa šećerom u prahu.

Zatim dodati 16 žumanaca, a belanca podelite u dve činije po 8.

Ulupati i žumanca sa maslacem.

Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj na laganoj vatri ili na pari, pa dodati prethodno umućenom filu.

Sve sjediniti.

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.

Ulupati 8 belanaca sa 8 kašika šećera u jaku penu.

Dodati 150 gr mlevenih oraha i 4 kašike fila.

Sve jedniti varjačom ili žicom.

Istresti u pleh dimenzija 35 x 25cm koji smo obložili papirom za pečenje i staviti da se peče.

Peći koru izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.

Korice su mekane pa pažljivo kada ih vadite iz pleha.

Isti postupak ponoviti i sa drugom korom.

Ohladiti korice pa preseći uzduž, da se dobiju 4.

Na tacnu staviti prvu koricu okrenutu naopako, pa namazati oko 1/3 fila.

Ponoviti postupak, kora, fil, kora, fil, kora.

Ostaviti malo fila da se torta premaže okolo i baš tanko ogore.

Otopiti čokoladu sa uljem i polako preliti tortu.

Slobodno pustite da čokolada curi sastrane.

Završiti dekoraciju po želji ili samo posuti orasima, mada ne mora ni to.

Ohladiti i poslužiti.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Izvor:DomaćiRecepti