Fil:
375gr maslaca
250 gr šećera u prahu
16 žumanaca
300 gr čokolade
Kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
8 kašika fila
300 gr mlevenih oraha
Glazura
100 gr čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Sastojke za fil sam prve napisala jer se fil prvi i pravi.
Penasto ulupati omekšali maslac sa šećerom u prahu.
Zatim dodati 16 žumanaca, a belanca podelite u dve činije po 8.
Ulupati i žumanca sa maslacem.
Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj na laganoj vatri ili na pari, pa dodati prethodno umućenom filu.
Sve sjediniti.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Ulupati 8 belanaca sa 8 kašika šećera u jaku penu.
Dodati 150 gr mlevenih oraha i 4 kašike fila.
Sve jedniti varjačom ili žicom.
Istresti u pleh dimenzija 35 x 25cm koji smo obložili papirom za pečenje i staviti da se peče.
Peći koru izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.
Korice su mekane pa pažljivo kada ih vadite iz pleha.
Isti postupak ponoviti i sa drugom korom.
Ohladiti korice pa preseći uzduž, da se dobiju 4.
Na tacnu staviti prvu koricu okrenutu naopako, pa namazati oko 1/3 fila.
Ponoviti postupak, kora, fil, kora, fil, kora.
Ostaviti malo fila da se torta premaže okolo i baš tanko ogore.
Otopiti čokoladu sa uljem i polako preliti tortu.
Slobodno pustite da čokolada curi sastrane.
Završiti dekoraciju po želji ili samo posuti orasima, mada ne mora ni to.
Ohladiti i poslužiti.
Detalje pripreme pogledajte u videu:
Izvor:DomaćiRecepti