Sastojci:

300 gr mekog brašna
1 kg oštrog brašna T-400
800 ml mleka
2 kašike šećera
20 gr suvog kvasca
2 kašike soli
100 ml ulja
400 gr maslaca

Priprema:

U toplo mleko staviti kvasac, šećer i 2 kašike oštrog brašna.

Ostaviti 10 minuta da kvasac odradi, a maslac odmah staviti u zamrzivač.

U veću posudu istresti svo oštro brašno pa dodati nadošao kvasac i sve mešati varjačom ( može i rukom ).

Kada se sve lepo sjedini dodati skoro svo ulje i so pa opet mešato.

Zatim dodati pola mere mekog brašna i testo mesiti.

Mesiti sve dok prestane biti lepljivo za ruke. Mekog brašna je utrošeno za mešenje 200 gr.

Umešeno testo preliti preostalim uljem ( 1 – 2 kašike ), opet premesiti pa ostaviti sat vremena pokriveno krpom da odstoji i naraste.

Naraslo testo uz pomoć malo brašna blago premesiti pa podeliti na dva dela.

Razvući jedan deo u pravougaonik otprilike 80 x 50 a narendati na njega pola mere maslaca.

Uviti u rolat pa rolat preseći na dva dela.

Isto uraditi i sa drugim testom.

Uzeti prvi rolat i razvlačiti više vodoravno nego uspravno, na debljinu 3 – 5mm.

Iseći zatim testo cik-cak u trouglove pa nadevati po želji.

Ja sam to uradila izrendanom šunom, sirom, kečapom i origanom.

Zatvarati, uvijati kiflice kako to inače radite pa slagati u pleh.

Premazati kiflice umućenom jajetom, posuti po želji morskom solju ili semenkama.

Uključiti rernu na 200 stepeni a kiflice taman ostaviti da odstoje dok se rerna zagreje.

Peći izmedju 15 i 20 minuta ili dok lepo ne porumene.

Kada poslažete prvu turu kiflica, odmah uzimate testo dalje i razvlačite, filujete i motate za drugi pleh, a sve kiflice stoje dok se prethodne ne ispeku i fino rastu.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Izvor:domacirecepti