Sastojci:

400 g omekšalog margarina ili maslaca
300 g šećera u prahu
1 puna kašika meda
1/2 kašičice sode bikarbone
1 vanilin šećer od 10 g
600 g mekog brašna + malo da se premesi i oblikuje testo
Dodaci:

1. 50 g mlevenih oraha ( može da ide i do 100 g), šećer u prahu
2. narendana korica 1 limuna, 100 g lešnika ili badema, 2 kašike pekmeza od šljiva ili nekog drugog, 100 ml soka od jabuke, zelena i žuta boja, kristal šećer
3. pekmez od kajsija, šećer u prahu

Priprema:

U posudu staviti omekšali margarin, pa dodati šećer u prahu i sve dobro umutiti.

Dodati zatim med, sodu bikarbonu i vanilin šećer pa opet sve umutiti.

Postepeno dodavati brašno i mutiti mikserom laganom brzinom kako bismo dobili zrnca.

Sada rukom umesiti testo.

Pre nego što završite pospite sto brašnom, izvadite testo na sto pa tu završite mešenje.

Testo podelite na 3 dela.

Jedan deo odmah ide u kesu i u frižider, u drugi deo dodajte koricu limuna izrendanu sitno, premesite i stavite ud rugu kesu pa u frižider.

U treći deo stavite mlevene orahe i premesite.

Modlice za šape premažite uljem i u svaku utisnite po malo smese od oraha.

Ukoliko nemate modlice možete testo da razvučete i vadite nekom modlice razne oblike.

Poslagati u pleh i peći prehodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 18 minuta.

Mlake vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.

Dok se šape peku razvučemo limun testo i vadimo malo većom modlicom od rakijske čašice kolutiće.

Pomešamo mlevene lešnike i pekmez od šljiva u gustu smesu.

Po malo ove smese stavite na svaki kolutić.

Zatvorite kolutić od gore i od dole i onda ivice malo stisnite i izvaljajte po stolu da dobijete neki približni oblik limunčića.

Poslažite u pleh ali nemojte pregusto, ja sam tu malo pogrešila pa su mi se svi spojili.

Vreme pečenja 18 minuta.

Sok od jabuke podelite na dva dela, pa u jedan deo stavite žutu a u drugi deo zelenu boju i spremite kristal šećer.

Limunčiće umačite, smao gornju stranu u žutu boju, pa vrhove u zelenu, otresite pa uvaljajte u kristal šećer.

Ovi limunčići su mekši od onih standardnih pa nije potrebno valjati ih cele u sok ili mleko sa bojom jer će se raspadati.

Dok se limunčići peku izvadite masu za vanilice, razvucite i vadite rakijskom čašicom ili nekom modlicom oblike i slažite u pleh.

Stavite da se peku 15 minuta, da ostanu bele, ili ukoliko volite hrskavije 18 minuta.

Pečene ohladite pa spajajte po dve polovine pekmezom od kajsija.

Vanilice na kraju idu u šećer u prahu.

To je to, bakini kolači su gotovi.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Izvor:DomaćiRecepti