Sastojci za 25 ćevapa:

  • 950gr mešanog mesa od junetine i teletine
  • 1/2 kašikice bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • 1/2 kašikice soli
  • 2 kašike prezle

Priprema:

Meso usitnini na mašini za meso, ali ne previse sitno. Dodati začine i prezlu pa izmesiti smesu. Mesiti oko 5 minuta da se svi sastojci dobro sjedine, utapkati rukom, prekriti folijom ili kesom pa ostaviti u frižideru 12h. Najbolje danas uveče za sutra.

Kad je smesa odstajala vaditi meso, ako ne želite da merite onda otprilike rukom i vrteti kuglice izmedju dlanova.

Uzeti parče najlona ( 20×20 ), pouljiti ga pa staviti kuglicu mesa, preklopiti najlon na pola. Jednom rukom držati preklopljeni deo najlona a drugom rukom, spoljnom stranom dlana gurati meso u najlonu. Kako gurate popuštajte najlon pa će se kuglica od mesa oblikovati u ćevap. Postupak kako se pravi ćevap ručno imate u video snimku, mnogo će vam biti lakše kada pogledate kako se pravi. Na taj način su se nekad rolali ćevapi a ja ih i dan danas tako pravim. Dok ih rolate i napravite neki ćevap duži ili kraći samo ih izjednačite i višak odstranite nožem. Ćevape pecite na roštilju. Lepinju za ćevap presecite pa je uhvatite štipaljkom za roštilj i pre stavljanja ćevapa i premaza prelijte je junećom supom ili razmućenom junećom kockom u 500ml vode i malo ulja, pa namočenu lepinju stavite na roštilj da poprimi miris dima i ugreje se. Tako pripremljena lepinja biće sočna i još ukusnija. Somun i ćevape uvek servirajte vrele uz crni luk i kajmak ili premaze po želji.

Detalje pogledajte  videu:

Izvor:DomaćiRecepti