Grčka pasta salata sa kremastim prelivom – najbolji letnji ručak, preukusna, lagana, a vrlo sita obrok salata. Divna kremasta pasta sa puno mediteranskih ukusa i savršenim, grčkim prelivom.
Sastojci:
Preliv/dresing:
100 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
20 ml sirćeta
30 ml limunovog soka
1 ravna kašičica belog luka u prahu
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
2 kašike senfa, najbolje da bude pikantni, on je malo ljutkast
200 g grčkog jogurta
Pasta:
350 g paste (pre kuvanja)
oko 250-300 g krastavca (ako imate neprskan krastavac, nemojte ga ljuštiti)
230 g cherry paradajza
1 glavica luka
oko 150 g zelene salate (volim da kupim pakovanu, mešanu salatu i dodam rukolu)
so po ukusu
70 g kalamata maslina, bez košpica
180 g feta sira
U činiji pomešati maslinovo ulje, sirće, limunov sok, so, biber, beli luk u prahu, suv bosiljak i origano.
Dodati senf, pa promešati.
Dodati grčki jogurt pa DOBRO promešati da se sve lepo poveže. Ostaviti u frižider.
Skuvati pastu prema uputstvu sa pakovanja. Meni su ove mašnice preslatke, ali možete koristiti pastu po želji. Procediti kad je skuvano.
Krastavac iseći na polukrugove, čeri paradajz preseći na pola, luk iseći na tanke polukrugove pa razdvojiti kolutove, fetu izmrviti prstima, izvaditi košpice iz maslina i preseći ih na pola, salatu oprati i iscediti od vode.
U velikoj činiji pomešati sve sastojke – pastu, salatu, čeri paradajz, krastavac i luk, posoliti pa malo promešati. Dodati masline i feta sir. Promešati pa preliti dresingom. Sve dobro promešati. Na početku sipajte pola dresinga pa ako želite da salata bude više kremasta, dodajte još. Ja uvek ostavim malo preliva da pospem odozgo na kraju i poslužim tako.
Sastojke i mere možete prilagoditi svom ukusu, više zelene salate, manje krastavca, bez maslina…kako ko voli
Izvor:
Neodoljivi Ukusi