Sastojci i priprema:
Osnovni recept:
– 250 gr. pečene leblebije
– 1 dcl. maslinovog ulja
– 2 – 3čena belog luka (zavisi koliko volite da se oseti)
– 1 kašičica belok luka u prahu
– pola limuna
– so po ukusu
– biber po ukusu
– oko 1 dcl. vrele vode
Za druge ukuse:
– 3 male šargarepe
– pola glavice ljubičastog luka
– 2 čeri paradajza, 1 običan paradajz (ili samo jedna vrsta koju imate)
Šargarepu ogulite, isecite na kolutove, luk i paradajz isecite na režnjeve.
Na tepsiju obloženu pek papirom u jedan kraj stavite šargarepu, pored luk, paradajz i neoguljen beli luk. Povrće ne treba da se izmeša. Posolite, poprskajte sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, potrebno je samo da omekša, ne sme da se osuši.
Leblebiju nalijte vrelom vodom, možete je prokuvati i odmah skloniti sa šporeta (nema potrebe da kuva, to važi samo sa prženu), ostaviti u toj vodi sve dok se povrće ne ispeče. Videćete da če još omekšati u vodi i samim tim lakše se samleti.
Kada je povrće gotovo izvadite ga iz rerne.
Leblebiju stavite u seckalicu (jaču) ili blender, nemojte napuniti posudu jer će se teže samleti, bolje mleti iz više puta.
Istisnite i beli luk pa uz dodavanje vrele vode (pomaže da se lakše samelje i dobije fina tekstura), meljite sve dok ne dobijete fin namaz.
Istresite u veću posudu, dodajte začine, ulje, beli luk u prahu, sok od limuna, dobro izmešajte (obavezno probajte ukus pa doterajte ako treba), podelite na tri dela. Jedan deo izmiksajte sa pečenom šargrepom, drugi sa pečenim lukom a treći sa pečenim paradajzom…
Čuvajte poklopljeno u frižideru, ako vam je puno stavite u manje posudice pa zamrznite.
Prijatno i uživajte u odličnom namazu. Čekam utiske!
Detalje pogledajte u videu:
Izvor:SerpicaRecepti