Sastojci i priprema:

Osnovni recept:

– 250 gr. pečene leblebije
– 1 dcl. maslinovog ulja
– 2 – 3čena belog luka (zavisi koliko volite da se oseti)
– 1 kašičica belok luka u prahu
– pola limuna
– so po ukusu
– biber po ukusu
– oko 1 dcl. vrele vode

Za druge ukuse:

– 3 male šargarepe
– pola glavice ljubičastog luka
– 2 čeri paradajza, 1 običan paradajz (ili samo jedna vrsta koju imate)

Šargarepu ogulite, isecite na kolutove, luk i paradajz isecite na režnjeve.
Na tepsiju obloženu pek papirom u jedan kraj stavite šargarepu, pored luk, paradajz i neoguljen beli luk. Povrće ne treba da se izmeša. Posolite, poprskajte sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom.
Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, potrebno je samo da omekša, ne sme da se osuši.

Leblebiju nalijte vrelom vodom, možete je prokuvati i odmah skloniti sa šporeta (nema potrebe da kuva, to važi samo sa prženu), ostaviti u toj vodi sve dok se povrće ne ispeče. Videćete da če još omekšati u vodi i samim tim lakše se samleti.

Kada je povrće gotovo izvadite ga iz rerne.

Leblebiju stavite u seckalicu (jaču) ili blender, nemojte napuniti posudu jer će se teže samleti, bolje mleti iz više puta.

Istisnite i beli luk pa uz dodavanje vrele vode (pomaže da se lakše samelje i dobije fina tekstura), meljite sve dok ne dobijete fin namaz.

Istresite u veću posudu, dodajte začine, ulje, beli luk u prahu, sok od limuna, dobro izmešajte (obavezno probajte ukus pa doterajte ako treba), podelite na tri dela. Jedan deo izmiksajte sa pečenom šargrepom, drugi sa pečenim lukom a treći sa pečenim paradajzom…
Čuvajte poklopljeno u frižideru, ako vam je puno stavite u manje posudice pa zamrznite.
Prijatno i uživajte u odličnom namazu. Čekam utiske!

Detalje pogledajte u videu:

Izvor:SerpicaRecepti