Čorba od griza i praziluka:
– pola glavice crnog luka
– 2 manje šargarepe
– malo celera ( ili paštrnaka)
– 1 kašika začina
– 600 ml.vode
– 2 kašike pšeničnog griza ( može i kukuruzno)
Luk sitno iseckati, povrće narendati i izdinstati na malo vode. Skloniti sa šporeta i u vrelo umešati griz. Naliti sa vodom, mešati da se griz ne zgrudva, dodati začin i kuvati oko 10 – tak minuta.
U čorbu možete staviti malo bibera, iseckanog peršunovog lišća ili neki začin koji volite.
Riža sa prazilukom:
– 1 tanji štap praziluka
– 300 gr. pirinča – riže
– oko 500 ml. vode
– biber
– začin
– 1 kašika sitne crvene paprike ( ne mora)
Praziluk sitno iseckati i staviti da se dinsta sa jednom čašom vode oko 10 minuta.
Dodati opran pirinač, naliti vodu i kuvati na laganoj temperaturi oko 30 minuta. Pred kraj začiniti i dodati crvenu papriku zbog boje, ne morate skuvati pirinač skroz.
Ostaviti poklopljeno da stoji, da se pirinač u svojoj toplini i pari još razmekša.
Izvor:
Sherpica Recipes