Savršenu gustinu kačamaka nije lako potrefiti i zato se treba pridžavati mera i dužine kuvanja.
Moj savet je da ako morate odokativno da sipate palentu u vodu, sipate manje a produžite vreme
kuvanja. Tako će vam uvek biti fina i kremasta, a kasnije tokom stajanja se neće mnogo stvrdnuti.
Potrebno:
– 1,5 litra vode
– 0,5 kg. palente
– 2 kašičice soli
– puna kašika maslaca (ili margarina, ulja)
Od ostalih sastojaka može:
– sir
– jogurt
– kajmak
– kiselo mleko
– ispržena kobasica
Ako pravite slatku:
– šećer ili med
– mleko
Prokuvajte vodu sa maslacem i posolite. Lagano uspite palentu uz stalno mešanje.
Smanjite temperaturu ringle i kuvajte oko 10 – 15 minuta.
Stalno mešajte.
Poslužite uz dodatke koje volite, ja uglavnom izmešam sve sa sirom i poslužim uz jogurt.
Ta kombinacija mi je omiljena.
Palenta se može servirati uz razna jela, meso sa prelivima ili začinjena vašim omiljenim začinom.
Detalje pogledajte u videu:
Izvor:SerpicaRecepti