Možda naizgled i deluje da baš ima mnogo posla ali reću ću vam da je tu nekako mera pola – pola. Sve se prvo lepo pripremi i onda se radi, sastavlja i posle hladjenja imate rapsodiju na svom stolu. Ovo sve možete da radite i sa 4 ukusa na primer koja najviše volite, ali onda uzmete pola mere i duplo manji pleh. Ja ću vam pisati kojim redosledom sam ja išla kako bi mi sve bilo u isto vreme. Ko se odluči na ovakav potez, a verujem da vam se svideo neka iščita ceo postupak. Malo sam više pisala nego inače samo iz razloga da sve bude jasnije i jednostavnije.

  • Prvo sam pravila ove vodene delove koji će se posle stegnuti u žele.
    20gr žutog preliva za kolače preliti sa 125ml vrele vode i promešati da se otopi i ostaviti. Najbolje raditi u staklenoj posudi zbog boje.

40 gr rozog preliva za kolače preliti sa 250ml vode, promešati pa podeliti na 2 dela, pa u jedan dodati mrvicu plave boje kako bi se dobila ljubičasta ( ja sam ovo radila zbog borovnica)

Ako imate onaj što se odmah steže preskočite ovaj deo. Ja sam imala ovaj što se mora čekati, pa sam ga zato pravila prvog.

  • Iseckati 2 jabuke, dodati dve kašike šećera, 50 gr maslaca i 50 ml vode. Prokuvati jabuke. Isecite ih sitnije, kako bi sve to bilo pre. Kada omekšaju razmutiti kašičicu gustina u 50 ml vode i zaliti. Prokuvati dok se zgusne i hladiti.
  • Sastojci za poglogu za pleh 40 x 30cm :
    600gr mlevenog keksa ( vodite računa koliko je suv, ja sam imala običan mleveni keks koji je ispao nešto suvlji od plazma keksa koji inače koristim i korica je bila nešto suvlja nego inače, pa svi vi koji budete pravili ovaj kolač sa nekim drugim mlevenim keksom tu samo malo pripazite, slobodno dodajte još mleka )

250gr maslaca (otopljenog )

200ml mleka ( sam ja dodala, a mogla sam komotno još 100, tako da sipajte 200 pa proverite i ako je masa suvlja slobodno još 100, bez straha )

Baza:
500ml slatke pavlake ( megle, halta, hulala, biljne )

100gr šećera u prahu

400 – 500gr krem sira ( neslan, nemastan, klasik )

100 ml mleka

2 kesice želatina

50 – 70 ml vode

Želatin stavite da nabubri. Umutiti krem sir sa šećerom u prahu. Posebno u većoj posudi umutiti slatku pavlaku. Slatkoj pavlaci dodati krem sir i sve zajedno umutiti. Kada postane čvrsto dodati mleko i opet sve umutiti, da dodatno omekša. Posudu sa nabubrelim želatinom zagrejati kako bi se kristali otopili, a to radite u šerpici na šporetu, zagrevate i mešate ili u mikrotalasnoj na srednjoj vatri, isto tako malo zagrejete pa promešate.

Jednu kašiku želatina dodate u jabuke i izmešate. U ostatak želatina dodate 2 kašike bele smese, promešate i istresete u tu činiju gde je sva baza. Dobro umutite.

E sad nam treba 7 delova. Trebaju nam tri malo veća jer će biti čista i 4 manja jer ćemo u njih dodavati.

Najlakše ćete to uraditi ako beli deo podelite na pola. Jednu polovinu na 3 dela, a drugu polovinu na 4 i tako ćete dobiti baš ono što sam napisala o veličini delova.

Polovinu ne dirate, a drugu polovinu delite na 4 dela u 4 činije i onda dodajte:

I deo: nutella ( količina po želji )

II deo: jaffa keks ( otprilike 75 gr, pola paketa, a pola vam ostane za dekoraciju )

III deo: rendana čokolada ( 70 gr + za dekoraciju )

IV deo: 100 gr mlevenog plazma keksa + malo mleka ako je gusto – dekoracija po želji

Spremite voće, komadni pettit keks i malo mleka za umakanje.

U malo pouljite ili poprskajte sprejem pleh.

Stavite papir za pečenje tako da vam ivice vire napolje, ako kolač nećete vaditi iz pleha ( ja sam vadila zbog prezentacije ) onda vam i ne treba.

Istresti celu keks smesu i poravnati, utisnuti u pleh i po ivicama koliko je to moguće.

Umakati petit keks i praviti pregrade ubadajući ga u podlogu. Meni je sasvim dobro stajao, nije padao i krivio se.

I sad stavljate prvo 4 dela koja nisu voćna, redosled je nebitan, ali ih stavljate u svaku drugu pregradu kako bi one kasnije držale delove sa čizovima i želeom ( onako kako je to uradjeno u videu).

Na nutelu sipate 50 gr čokolade koju ste otopili sa 1 kašikom ulja.

Na jaffu poslažete seckani jafa keks.

Straćatelu pospete čokoladom, a plazma deo po želji, šta imate.

Sad idete redom radite čizove, zabadate voće koje ste odabrali i onaj jedan deo sa jabukama.

Bazu koja vam je ostala podelite na 3 dela i u tri pregrade stavite čiz ukus, a u poslednju idu jabuke.

Na bele delove stavljate voće i zalivate želeom, pripazite da vam ne curi u druge predrade, a to lako rešite, tako što u proreze izmedju patit keksa kada stavljate beli deo, popunite sa njim i onda neće proći. Samo tu gde je prorez zadignete na gore.

Kada ste to završili ide hladjenje. Preko noći ili bar 4h u frižider. Ja sam keks koji je virio “ošišala” jer mi se činio kao višak, a bio je i mekan pa sam sve to fino mogla uraditi.

Isecite u plehu ili neka vam neko pomogne da izvadite iz njega. Meni je trebala pomoć.

To je to, uživajte i u ukusima i u izgledu.

Izvor:Home Made Recipes