Sastojci:

600 ml tople vode
10 gr suvog kvasca
1 kašika šećera
3 – 4 kašike ulja
1 kašika soli
1 kg brašna za testo i još malo brašna da se premesi
60 gr maslaca ( ili margarina ako je posna, onda ne premazujete žumancetom na kraju nego otopljenim margarinom)

Premaz: žumance i 1 kašika mleka

Priprema:

U toplu vodu staviti šećer, kvasac i malo brašna pa izmutiti.

Dodati još brašna pa opet izmešati.

Dodati još malo, zatim i 2 kašike ulja i so, pa opet sve dobro izraditi varjačom.

Brašno postepeno dodavati pa umesiti testo.

Utrošeno je tačno 1 kg brašna.

Dodati 1 – 2 kašike ulja, premesiti testo na radnoj površini, vratiti u posudu u kojoj ste mesili, pokriti krpom pa ostaviti sat vremena testo, da nadodje.

Nadošlo testo uz malo brašna blago premesiti pa podeliti na 4 dela.

3 dela podeliti još na po 4 dela, a četvrdi deo na 5.

Svaki taj sad mali deo oblikovati u lopticu.

8 loptica razvlačimo u krug, sečemo ga na pola.Sada tu polovinu isečemo vodoravno, crtice, a na pola namažemo maslac ili margarin pa uvijemo kao kornetić ( najbolje pogledati u videu ).

Dobili smo 16 kornetića koje poslažemo u pleh u krug.

4 jufkice razvučemo u krug pa naslažemo jednu na drugu a izmedju mažemo maslac.

Isečemo zatim na 8 trouglova i njih poslažemo u krug, preko kornetića, tako da špicevi su izmedju dva korneta.

Isto ponovimo sa još 4 loptice, tako da nam preostane jedna.

Tu jednu razvučemo u mali krug, zasečemo do pola i uvijemo u ružicu ( video ) koju zabodemo u sredinu pogače.

Ostavimo malo da nadodje dok čekamo da se rerna zagreje.

Na krjau premažemo pogaču umućenim žumancetom i melkom i dekorišemo po želji.

Pečemo na 200 stepeni 45 minuta, zavisno od rerne.

Na kraju premažemo, po želji, maslacem i poslužimo.

Nacin pripreme pogledajte u videu:

Izvor:
Home Made Recipes