Vreme je slavlja i praznika, pa je odlična prilika da se domaćice oprobaju i u nekim novim stvarima u kuhinji.

Sastojci za kuglof:
500 g brašna
2 šolje šećera u prahu
250 g putera
4 jaja
120 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica praška za pecivo
3 kašičice kakaa
rendana kora jednog limuna

Priprema kuglofa:
Puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutite sa žumancima i šećerom u prahu sve dok smesa ne postane kremasta i prozračna. Posle toga postepeno dodajte rendanu koru limuna, ekstrakt vanile i mleko. Polako mutite mikserom dok se sve ne sjedini, pa onda nastavite špatulom.

U drugoj činiji umutite belanca dok ne postane čvrst šam. Kada se to dogodi, postepeno ih dodajte prethodno spremljenoj smesi.

Kalup za kuglof premažite sa puterom, sipajte malo brašna da se zalepi, pa onda izručite smesu za kuglof u kalup, ravnomerno ga raspoređujući. Po želji, možete prvo sipati samo polovinu smese, pa ubaciti komade čokolade, suvog voća ili nečeg trećeg, pa onda preko toga sipajte i drugu polovinu smese za kuglof.

Pecite na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta, sve dok ne primetite da je počeo kuglof da dobija koricu. Kada se ispeče, izvadite sa strane i ostavite da se ohladi i pospite ga prah šećerom.

 

Izvor:(Ona.rs)