𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢:
400 ml tople vode
13 kašika šećera
3 kašike pekmeza
5 kašika mlevenih lešnika
100 g posnog mlevenog keksa
2 kašike kakaoa
4 kašike ulja
13 kašika mekog brašna
1 kašika sode bikarbone
Fil:
125 g omekšalog margarina
100 g šećera u prahu
200 g posnog keksa
100 g pečenog mlevenog lešnika
100 g crne posne čokolade
200 ml soka od pomorandže
𝗚𝗹𝗮𝘇𝘂𝗿𝗮
100 g kakao table
2 kašike ulja
Priprema :
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Toploj vodi dodati šećer i promešati malo da se šećer krene otapati.
Dodati pekmez, keks, kakao, ulje i mleveni ili blendirani lešnik pa sve dobro promešati.
Na kraju dodati brašno i sodu bikarbonu i žicom dobro izraditi.
Pleh 30 x 20 cm pa sve do 33 x 23cm podmazati uljem, posuti brašnom, brašno rastresti svuda po plehu, a višak odstraniti. Možete staviti i papir za pečenje.
Istresti celu smesu i peći 20 minuta zavisno od vaše rerne.
Pečenu koru ohladiti. Ja sam je okrenula na papir za pečenje pa na dasku za sečenje mesa a sa drugom je malo pritisnula da se poravna.
Za fil umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodati keks, umutiti.
Zatim dodati blendirani ili mleveni lešnik kao i kakao krem tablu, pa sipati sok.
Umutiti sve zajedno. Mutiti oko minut, da postane mazivo.
Na koru naneti ceo fil, pa sve lepo poravnati.
Otopiti kakao krem tablu sa 2 kašike ulja na laganoj vatri pa preliti kolač.
Ostaviti da se sve stegne pa poslužiti.
Izvor:Home Made Recipes