Ako ste ljubitelj pita i želite isprobati nešto drugačije od klasične pite s jabukama, pita od krušaka je pravi izbor za vas!

Sastojci

Za koru:

250 g brašna
150 g hladnog putera, isečenog na kockice
50 g šećera
Prstohvat soli
2-3 kašike hladne vode
Za fil:

5 zrelih krušaka (oljuštenih, očišćenih i isečenih na kriške)
80 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira u prahu
1 kašika skroba ili brašna
1 kašika limunovog soka
Tajni sastojak: 2 kašike meda s ukusom lavande ili cvetnog meda

Za premazivanje:

1 jaje (umućeno)
Malo šećera za posipanje

Priprema

U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu sličnu mrvicama. Dodajte hladnu vodu po kašiku, mešajući dok ne formirate testo. Oblikujte ga u disk, uvijte u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Pomešajte kriške krušaka sa smeđim šećerom, cimetom, đumbirom, skrobom i limunovim sokom. Na kraju dodajte med i lagano promešajte da se sve sjedini.
Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u krug nešto veći od pleha za pitu. Prebacite testo u pleh, ostavljajući ivice da vise preko rubova. Rasporedite fil od krušaka ravnomerno preko testa. Preklopite ivice testa prema unutra da pokrijete deo fila.
Premažite testo umućenim jajetom i pospite kristal šećerom za dodatnu hrskavost.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatna, a fil ne zamiriše i postane gust.

 

Izvor:Herceg Andras/