Sastojci i priprema:
– 5 kg. grožđa (crnog. slatkog)
– 100 gr. običnog šećera ili 200 gr. fruktoze ili 10 kašika meda
– 600 gr. limuna (može i sa limuntusom pola-pola)
– 1 litra vode
Ovaj sok možete praviti i sa više vode, šečera i limunske kiseline ako želite da naparvite ekonomičniji sok.
Grožđe operite i odvojite bobice od peteljke. Rukama dobro izgnječite i ostavite da stoji oko sat vremena da ljuske puste boju.
Procedite kroz gazu kako se vidi u videu, dodajte isceđen limun i šećer. Ja sam koristila fruktozu. Dodajte i vodu. Mešajte da se šećer istopi. Možete podmah piti, ovako pripremljen ne sme da stoji duže od dva dana u frižideru. Ja ga čuvam u zamrzivaču u plastičnim flašama i kada nam se pije izvadim.
Izvor:SerpicaRecepti