Sastojci:

Za podlogu:
200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha (ili mlev.pečenih lešnika)
50 g šećera u prahu
80 g maslaca (ili margarina)
6-7 kašika soka (od narandže ili breskve)
Za kremu:
250 ml mlečne slatke pavlake
250 g krem sira
200 g šećera u prahu
1 kesica želatina (10 g)

I još:
600 g jagoda

 

Priprema:
U činiju staviti keks, orahe, šećer u prahu, maslac iseckan na listiće i sok, pa umesiti u ujednačenu smesu. Ukoliko
je potrebno, dodati još malo soka ali nemojte da stavite previše, da smesa ne bi bila jako meka. Obruč okruglog
kalupa za pečenje torte (20 cm) staviti na tanjir za serviranje pa u njemu utisnuti smesu za podlogu. Lepo je
poravnati kašikom ili rukama i ostaviti u frižider da se hladi dok pripremamo kremu.

Jagode dobro oprati i očistiti, pa ih ostaviti da se osuše. Jedan deo jagoda koje su iste veličine preseći po visini na
pola – njima će se oblagati stranice kalupa, tako da će torta kada se kalup skine imati lep, dekorativan izgled.
Naravno, ako ćete celu tortu oblagati šlagom, onda ovo preskočite, ja baš nešto i ne volim šlag na torti već mi se
više dopada taj “goli” izgled, pa ih ovako slažem :))

U činiju sipati slatku pavlaku i kratko je umutiti mikserom uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodati krem sir i još
kratko mutiti da se povežu.
U šerpicu staviti želatin u prahu, dodati 4 kašike vode, promešati i ostaviti da nabubri (to je vrlo kratko, oko pola
minuta). Zatim šerpicu staviti na tihu vatru da se smesa ugreje – pazite, ne sme da proključa! Istopljenu smesu
želatina odmah sipati u umućenu kremu i još jednom umutiti mikserom.

Izvaditi kalup za podlogom za tortu iz frižidera i par kašika kreme naneti po podlozi kako bi se jagode bolje “zalepile”.
Najpre naneti one polovine jagoda presečenom stranom ka okviru kalupa a zatim gusto popuniti i sredinu

Preko toga sipati svu preostalu kremu, malo protresti kalup da se sve praznine popune i ostaviti tortu u frižider da se
dobro rashladi, najmanje 10 sati kako bi se krema dobro stegla

Sutradan, ukrasiti tortu po želji, ja je obično pospem struganom belom čokoladom ili usitnjenim blanširanim
bademima i pomoću šprica nanesem zvezdice od krem sira.

 

Detalje pogledajte u videu:

Izvor:UradiSama-Idejezakreativce