Sastojci:
400 g grčkog jogurta
1/2 čena belog luka (ako volite beli luk, možete staviti ceo čen)
2 kašike soka od limuna
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
2 pune kašike sitno iseckane mirođije
otprilike 2 krastavca, oko 180 – 200 g
700 g izrendanih tikvica (pre ceđenja vode)
3 jajeta srednje veličine
so, biber po ukusu
3 kašike sitno iseckane mirođije
mladi luk – oko 70 g belog i svetlo zelenog dela i oko 50 g tamno zelenog
270 g feta sira
260 g brašna
Tikvice oljuštiti, oprati, osušiti kuhinjskim ubrusom, izrendati, posoliti, promešati i ostaviti u cediljci 30 minuta da otpuste višak vode.
Za tzatziki salatu krastavac izrendati pa ga dobro izgnječiti u šaci i iscediti višak vode. Ako imate neprskan krastavac, salata je lepša kad se krastavac ne ljušti.
Pomešati grčki jogurt, beli luk, sok limuna, ekstra devičansko maslinovo ulje, so i mirođiju. Dodati krastavac. Sve dobro promešati, prekriti činiju prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider.
Mirođiju i mladi luk sitno iseckati.
Fetu prstima izmrviti.
Jaja posoliti, pobiberiti pa umutiti žicom.
Dodati mirođiju, mladi luk i fetu.
Tikvice dobro iscediti od viška vode, dodati u smesu pa sve promešati.
Postepeno dodati brašno i sve dobro promešati.
Brašna se razlikuju pa ako vam se čini da je smesa previše retka, dodajte još malo brašna. Smesa jeste malo ređa, pljeskavice ne mogu rukom da se formiraju, ali uz pomoć dve kašike oblikuju se vrlo brzo i lako. Tako procenite da li treba dodati još malo brašna.
Pljeskavice pržiti na zagrejanom ulju dok lepo ne porumene sa obe strane. Okrenuti ih 2-3 puta da se ravnomerno isprže. Možete ih praviti manje ili veće, ali bitno je da ne budu debele, pogotovo ako se prže. Ispržene polpete ređati na tanjir sa kuhinjskim ubrusom.
Ako odlučite da ih ispečete u rerni, formirati polpete na pek papiru i peći u prethodno zagrejanoj rerni (sa ventilatorom) na 180 C oko 35 minuta. Nemojte da ih prepečete.
Pečene polpete su malo suvlje od prženih, što je logično jer se peku bez ulja, ali podjednako su preukusne.
Služiti sa tzatziki salatom. Po želji možete dodati i malo krompirića, super je kombinacija.
Detalje pripreme pogledajte u videu:
Izvor:Neodoljivi Ukusi