Bolji kolač ne postoji: Postan, brz, preukusan, a sve sastojke već imate – Mera na čaše.

Brz, jednostavan i jeftin mramorni kolač od sastojaka koje već svi imate kod kuće. Juče sam ga pravila, a danas ga već nema. Odličan uz čašu mleka i popodnevnu kaficu. Kolač može da se zalije i sirupom od šećera i vode ili premaže pekmezom. Odaberite sami, kod nas se pojeo ovako klot!

Sastojci – mera na čaše od 200 ml:

4 čaše brašna
2 čaše šećera
1 čaša ulja
10 g praška za pecivo
2,5 čaše ( 500 ml ) gazirane vode
2 kašike kakaa
2 vanilin šećera ( 20 gr )

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 170 stepeni jer sve ide jako brzo
i dok vi sve umutite rerna ja spremna.
Prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer, ulje i gaziranu
vodu i sve dobro izraditi.

Podeliti smesu na dva dela pa u jedan deo dodati kakao, a u
drugi vanilin šećer.
Podmazati pleh uljem i posuti brašnom, pa rastresti ga svuda po
plehu, a višak odstraniti.
Umesto ulja i brašna može se staviti papir za pečenje.
Sipati malo svetle, pa malo tamne smese, šarajući, da se dobije
na kraju onaj mramorni izgled.

Staviti pleh u rernu da se peče 40 – 45 minuta zavisi od vaše
rerne.
Nemojte peći duže jer će se kolač osušiti.
Prohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti!
Kod nas se već jeo tako topao, nisu mogli da sačekaju.
Ukoliko vam ostane, preko noći pokrijte kesom i krpom, kako se
ne bi sušio i uživajte i sutradan.

Pogledajte video recept sa pripremom.

Izvor: Domaći Recepti