Priprema je jednostavna i brza, a rezultat su bogati, sočni i ukusni slojevi koji podsećaju na tradicionalne lazanje.

Sastojci:

300 g mlevenog mesa (mešavina junetine i svinjetine ili po želji)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, usitnjena
400 g paradajz pelata ili soka
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka 1/2 kašičice šećera
200 g tankih kora za lazanje (nije potrebno prethodno kuvanje)
200 g rendanog kačkavalja ili mocarele
100 g rendanog parmezana
200 ml mleka ili pavlake za kuvanje
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
U tiganj dodajte paradajz pelat, paradajz pire, origano, bosiljak, šećer, so i biber. Kuvajte 5–7 minuta dok se sos ne zgusne.
Na meso i sos rasporedite koru za lazanje tako da prekrijete dno tiganja. Preko kora stavite deo rendanog kačkavalja i parmezana. Ponavljajte postupak slaganja dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem sira.
Prelijte mlekom ili pavlakom za kuvanje, vodeći računa da tečnost dođe do svih slojeva. Pokrijte tiganj poklopcem i kuvajte na tihoj vatri 20–25 minuta, dok kore ne omekšaju i sir se ne rastopi.
Kada su lazanje gotove, skinite poklopac i pojačajte vatru na minut ili dva kako bi se gornji sloj sira blago zapečao.
Ostavite lazanje da odstoje 5 minuta pre sečenja. Servirajte toplo uz svežu salatu ili parče hleba.

 

Izvor: Ungnoi Lookjeab