Sastojci:
– 5 – 6 kg. cvekla
– 1,5 litara vode
– 500 ml. 9% alkoholnog sirćeta (konzerva jabuka, staviti više)
– 4 kašike šećera
– 2 – 3 kašike soli (po ukusu)
Može se dodati: biber i sjemenke gorušice
Cveklu dobro operite, stavite u veći lonac, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Možete dodati vodu kada ispari.
Skuvanu cveklu ostavite da se ohladi, a zatim je ogulite i isecite na kolutove, debljine koliko želite.
Pomešati sirće, vodu, so, šećer i preliti preko cvekle. Promešati i ostaviti da odstoji oko pola sata. Probajte i po potrebi dodajte još soli ili sirćeta da prilagodite ukus koji volite.
U teglu stavite crni biber i semenke senfa i cveklu i na kraju u teglu dodajte sos koji smo napravili. Dobro zatvorite i pasterizirajte u rerni ili tepsiji, kao što je prikazano u videu. Prijatno, uživajte u najboljem ukusu.
Detalje pripreme pogledajte u videu:
Izvor:
Sherpica Recipes