Mantije staro tradicionalno jelo slično bureku, jedino razlika je u motanju. Poznate su Novopazarske i Sjeničke mantije a ovo je sada recept za prave Bosanske Mantije.
Kod nas u Bosni, pite su omiljeno jelo, tako da obavezno pripremite mantije na ovaj način.

Sastojci za tijesto ( 3 jufke)
800 g brašna TIP 500
450 ml mlake vode
1 supena kašika soli

Zamijesiti tijesto koje ostavimo prekriveno 30 minuta da odstoji prije razvijanja.

FIL:
1000 g mljevenog mesa – junetine
50 ml ulja
70 ml hladne vode
2 glavice crvenog luka
1 supena kašika soli
malo bibera

Za premazivanje :
150 g maslaca
50 ml ulja

Preliv po želji :
200 ml jogurta
3-4 čehna bijelog luka
so po želji

Tepsija prečnika 38 cm.
Mantije pečemo u zagrijanoj rerni na 250 stepeni od 30-40 minuta.

 

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Izvor:
Moj Kutak