Korice:
8 belanaca
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
Fil:
8 žumanaca
150 gr šećera
100 gr crne čokolade
5 kašika crne, jake kafe
200 gr maslaca
2 lista oblande
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne.
Dodati mlevene orahe i sve izmešati.
Premazati ovom smesom dva lista oblande. Podeliti smesu na pola, pa premazati svaki list.
Peći izmedju 10 i 12 minuta, zavisno do rerne, dok blago ne porumene.
Ulupati za fil žumanca sa šećerom. Mutiti dok ne postane penasto i promeni boju, postane svetlije.
Istresti u manju šerpu, pa je staviti na veću u kojoj je 1 – 2 cm vode. Od momenta kada voda provri, na pari kuvati 10 minuta.
Posle 10 minuta dodati izlomljenu čokoladu i kafu ( može turska, ness ili bez kafe ).
Promešati da se čokolada otopi i sjedini, pa skloniti sa vatre i uz povremeno mešanje sačekati da se ohladi.
Ulupati penasto maslac ili margarin pa dodati ohladjen fil i sve zajedno umutiti.
Preseći oblande po sredini, da se dobiju 4 lista.
Namazati tri lista filom, ostaviti malo fila, pa staviti četvrti list.
Preko staviti papir za pečenje i neko blago opterećenje kako bi se listovi lepo zalepili.
Kada se oblanda slepila, posle nekoliko sati ili preko noći, može da stoji i u frižideru, premazati ostatkom fila koji takodje može da ostane na sobnoj temperaturi pa posuti orasima, iseći oblandu i poslužiti.
Detalje pogledajte u videu:
Izvor:domacirecepti