Sastojci:
250-300 g basmati pirinča,
3-4 sušena paradajza iz tegle na maslinovom ulju,
1 kašičica belog vina,
1 stabljika celera,
1/2 glavice belog luka,
1-2 grančice zelenog luka,
300 g šampinjona,
50 g sira parmigiano ili grana padano,
1 pak začina sa suvim pečurkama,
1 kocka čorbe od povrća,
2 kašičice .
puter, ulje, timijan i sol po ukusu
NAČIN PRIPREME
Celer i luk sitno nasjeckajte . Pirjamo ih u loncu sa 3-4 kašike. laž. ulje. Dodajte pirinač, začinite sušenim gljivama i promiješajte. Dodajte seckani sušeni paradajz i 1 kašiku. laž. maslinovo ulje iz njihove tegle. Dodajte temeljnu kocku i ostavite da se otopi. Dodajte sitno isjeckane šampinjone, promiješajte i dodajte vino.
Snagu vatre smanjujemo na minimum. Miješajte još 1-2 minute i dodajte ključale vode toliko da pokrije pirinač. Ostavite da se jelo lagano krčka i povremeno mešajte. Po potrebi dodajte još vode. Nakon otprilike 20 minuta probajte pirinač. Pasulj treba da bude dobro kuvan, ali blago al dente (tj. malo tvrd). Dodajte puter i rendani parmigiano ili grana padano sir.
Ostavite da se istopi i ugasite vatru. Dodajte začine i pokrijte lonac poklopcem. Ostaviti 2-3 minute da se rižoto prodinsta i još malo omekša i upije sve arome i okuse. Rižoto možemo poslužiti u obliku prstena ili činije, prevrnuti na ravan tanjir.