Brzo se naprave, jednostavne su a preukusne.
Što se tiče agde. Jako puno agde/ sirupa upiju, tako da imate dvije varijante. Ili da napravite agdu od 2.5 velike šolje šećera i 2.5 velike šolje vode pa da budu sočne ali po mom ukusu su preslatke.

Ja napravim dvije agde. Da bih postigla sočnost prvu agdu napravim rjeđu. Da bih dobila hrskavost i slatkoću napravim drugu, gušću agdu sa manje šećera i vode. Tako umjesto 2.5 šolje šećera potrošim 1.5. Nije komplikovano i napravite vrlo brzo obje agde a isplati se i što se okusa i teksture tiče. Gušću agdu kuhajte oko 4-5 minuta na srednje jakoj vatri, ako je u manjoj šerpici, ako je veća šerpa onda će 2 minuta kuhanja biti dovoljno.

Tijesto treba da je mekano ali da se ne lijepi za prste. Neka vam početni orjentir bude količina putera, krenite sa duplo više brašna u odnosu na puter pa ako zatreba dodajte još malo. U zavisnosti i od veličine jaja i samog brašna, tačnu mjeru za brašno vam ne mogu reći ali sam gledala da vam taj dio što više pokažem u videu. Ja sam potrošila tačno 260 gr brašna. Vjerujem da u tom rasponu između 250 i 270 gr ne možete pogriješiti.
Koristila sam dvije veličine, jednu šolju od 250 ml za agdu, i malu čašu od 120 ml za tijesto i drugu agdu.

Potrebno je za tijesto
120 gr putera
40 gr šećera u prahu ( pola male čaše)
1 vanilin šećer
3 kašike griza ( 40 gr)
1 jaje
1 bjelance
3.5 male čaše mekog brašna ( 260 gr)
1 prašak za pecivo ( 15 gr)

Za agdu/ sirup 1
1 velika šolja šećera
1 velika šolja vode ( šolje su od 250 ml )
1 kašika soka od limuna
Ovo je prva, rjeđa agda kuha se 2 minuta

Za agdu broj 2
1 mala čaša šećera
1 mala čaša vode ( čase od 120 ml)
1 vanilin šećer
1 mala kašika soka od limuna
Ova je agda gušća i kuha se 4-5 min
Peku se na 180 C, 15 min
tepsija 39 x 29 cm ili slična

 

Detalje pogledajte u videu:

Izvor:
Arijeva kuhinja