Sastojci za jednu koru (peku se dve)

– 7 belanaca
– 350 gr. kristal šećera
– 1 kašika sirćeta

1. fil

– 1 litra mleka
– 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake
– 14 žumanaca
– 250 gr. margarina
– 300 gr. mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 gr. oraha,150 gr. mlevenog plazam keksa)
– 10 kašika šećer

2. fil

– 400 ml. slatke pavalke

Dekoracija po želji.

Prvo uključite rernu na 150 stepeni.

Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna.

Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite pek papir, pa istresite umućena belanca.
Poravnajte, nemojte dugo tapkati.
Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 – 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne),
i sušite oko 1,5 vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda.
Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.

Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.
Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi.

U hladan dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike.

Umutite i slatku pavlaku.

Filovanje:

– kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.

Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.

 

Izvor:SerpicaRecepti