Sastojci za jednu koru (peku se dve)
– 7 belanaca
– 350 gr. kristal šećera
– 1 kašika sirćeta
1. fil
– 1 litra mleka
– 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake
– 14 žumanaca
– 250 gr. margarina
– 300 gr. mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 gr. oraha,150 gr. mlevenog plazam keksa)
– 10 kašika šećer
2. fil
– 400 ml. slatke pavalke
Dekoracija po želji.
Prvo uključite rernu na 150 stepeni.
Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna.
Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite pek papir, pa istresite umućena belanca.
Poravnajte, nemojte dugo tapkati.
Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 – 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne),
i sušite oko 1,5 vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda.
Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.
Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.
Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi.
U hladan dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike.
Umutite i slatku pavlaku.
Filovanje:
– kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.
Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.
Izvor:SerpicaRecepti