Tulumbe
Sastojci za testo:
4 krupnija jajeta
200 ml vode
200 ml ulja
250 g brašna
Prstohvat soli
2 kašičice šećera
Za sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
1 limun
1 l ulja za prženje tulumbi
Priprema:
Prvo skuvati sirup. Sipati vodu i šećer i kuvati dok ne provri. Zatim kuvati 10-12 minuta. Sirup treba da bude gust, ali ne sme da se ušećeri. U kuvan sirup dodati limun isečen na kolutove. Sirup dobro ohladiti.
U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i so i kuvati dok ne provri. Sipati brašno i mešati dok se smesa ne zagusti. Ostaviti testo 10-ak minuta da se prohladi. Potom dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Smesom napuniti špric za tulumbe. U šerpu sipati litar ulja i uključiti da se greje. Dok je ulje još hladno, istiskivati tulumbe. Kako se tulumbe prže, iako se same okreću, treba ih viljuškom okretati dok ne dobiju ravnomernu rumeno-žutu boju. Pržene tulumbe se direktno iz ulja stavljaju u hladan sirup i tu stoje dok se ne isprži sledeća tura. Sledeća tura se prži tek kad se ulje malo prohladi.
Tulumbe se iz sirupa vade i slažu u drugu posudu. Na kraju se sve tulumbe prelivaju preostalim sirupom. Tulumbe ostaviti u frižideru da se dobro ohlade.
Izvor:
Ukusna hrana